Porady i kosultacje medyczne / Diagnoza i analiza szpitalnych oraz indywidualnych wyników badań / Analiza zaleceń twojego lekarza - Piotr Chrabąszcz - Mielec

PORADY / INFORMACJE MEDYCZNE


Porady i kosultacje medyczne / Diagnoza i analiza szpitalnych oraz indywidualnych wyników badań / Analiza zaleceń twojego lekarza - Piotr Chrabąszcz - Mielec

 << WRÓĆ

Magnez i inne składniki pokarmowe kontra stres

Obecnie rola składników pokarmowych zaczyna  mieć istotne znaczenia dla ogólnego zdrowia i samopoczucia. Rozpatrzymy w skrócie rolę najważniejszych związków mineralnych i witamin, które mają szczególne znaczenie w walce ze stresem.

Zacznijmy od tego najbardziej znanego – magnezu.

Jego niedobory to nie tylko  zauważane fizyczne objawy, jak skurcze mięśni, drżenia mięśni, mrowienie, czy drętwienie niektórych partii ciała. Często to także  objawy niebezpośrednio mogące sugerować jego niedobory, np: niepokój, lęk, trudności w zasypianiu, brak koncentracji,  męczliwość, nadpobudliwość, czy nawet skrajnie - napady paniki. Do tego często dołączają się objawy wegetatywne typu: bóle w klatce piersiowej, nudności, bóle głowy, bóle brzucha, kołatanie serca.

W organizmie dorosłego człowieka znajduje się od 20 do 28 g magnezu, z czego 49 proc. zlokalizowane jest wewnątrzkomórkowo, 1 proc. w płynach pozakomórkowych, a 50 proc. znajduje się w kościach w postaci nierozpuszczalnej. Prawidłowe stężenie magnezu w surowicy wynosi 0,75-1,25 mmol/l.

Wchłanianie magnezu odbywa się w jelicie cienkim, a poziom tego pierwiastka w organizmie zależy od stanu czynnościowego układu pokarmowego oraz nerek. Zalecane dzienne spożycie magnezu dla osób dorosłych waha się między 280 a 350 mg. Jednakże biorąc pod uwagę fakt, że stres zwiększa pasaż treści jelitowej, a tym samym zmniejsza się  jego wchłanianie, dawki tego pierwiastka mogą, a nawet powinny być większe. Często u osób silnie narażonych na stres poprawa w jakości funkcjonowania pojawia się dopiero po trzykrotnie lub nawet czterokrotnie zwiększonym dawkowaniu. Oczywiście, takie dawkowanie jest krótkotrwałe i należy je zmniejszyć do zalecanego poziomu zaraz po uzyskaniu poprawy.  Magnez często łączy się z pirydoksyną (witaminą B6), która hamuje wydalanie tego pierwiastka z organizmu.

Cynk – to także pierwiastek, którego niedobór powoduje podatność na stres.

Długotrwałe niedobory cynku, oprócz najczęściej manifestowanych objawów skórnych (trudności w gojeniu się ran, sucha łuszcząca się skóra, miejscowe zaczerwienienia), to także objawy z układu nerwowego. Rzadko utożsamianie z jego brakiem, ale fakty przedstawiają się inaczej. Długotrwały niedobór cynku predysponuje do reakcji stresogennych. A długotrwały stres może prowadzić do depresji. Cynk, podobnie jak magnez, uczestniczy w wielu reakcjach biochemicznych. Moduluje aktywność kanału jonowego, czyli w najprostszy sposób ujmując, stymuluje poprawność działania komórek nerwowych przewodzących bodźce.

I podobnie jak z wchłanianiem magnezu, stres, stany zapalne jelit zdecydowanie zmniejszają jego wchłanianie. Dzienne zapotrzebowanie na cynk osoby dorosłej to 40 mg. Należy tutaj wspomnieć, że osoby przyjmujące żelazo, kwas foliowy, czy dostarczają w  pokarmach zwiększonej ilości miedzi, to wchłanianie tego pierwiastka (cynku) drastycznie spada.

 Pozostałe -  potas, wapń, jod.

Ich niedobór również pośrednio wpływa na objawy neurologiczne i potęguje stres. Braki potasu to często przyśpieszona akcja serca (tachykardia), braki wapnia to często skurcze lub bóle mięśni. Braki jodu to nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Tutaj nadmienię, że niedobory wapnia to często sprawa wtórna (najczęściej zwiększenie podaży wit. D całkowicie zapewnia właściwe zapotrzebowanie na wapń). To oznacza, że zapewnienie organizmowi dostatecznej ilości wit. D przy urozmaiconej diecie zapewnia jednocześnie właściwą ilość wapnia.

I trochę o witaminie D jako zmniejszającej stres

Niedobór tej witaminy stał się obecnie powszechny. Spowodowane jest to spożyciem wysokoprzetworzonej żywności, jak i zbyt długim przebywaniem w pomieszczeniach zamkniętych (niedostateczna ekspozycja na światło słoneczne). Najlepszym źródłem tej witaminy jest synteza skórna pod wpływem promieni UVB.  I tutaj już łatwo się domyśleć, dlaczego jesienią łatwo łapie się „chandrę”. Brak światła słonecznego, to brak wit. D. A jej niedobór to zły nastrój, zniechęcenie, a nawet depresja.

Ponieważ wit. D jest tak niezwykle istotna dla naszego zdrowia, nie tylko dobrego samopoczucia, to poświęcę jej więcej uwagi w następnym dziale.

Witaminy z gr B – przeciwstresowy komplet.

Oczywistym jest fakt, że witaminy z grupy B (tym mianem określa się szereg witamin rozpuszczalnych w wodzie) są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.  

Za najważniejsze przyjmuje się:

Tiaminę -  (witamina B-1)

Ryboflawinę - (witamina B-2)

Niacynę -  (amid kwasu nikotynowego) (B-3)

Witaminę B-6  -  (chlorowodorek pirydoksyny)

Kwas foliowy -  (L-metylofolian wapnia) (B-9)

Witaminę B-12 -  (metylokobalamina)

Biotynę -  (D-biotyna) (B-7)

Kwas pantotenowy -  (d-pantotenian wapnia) (B-5)

Ponadto znaczenie też mają:

Cholina  - (B-4)

Inozytol  - (B-8)

PABA  - (B-10)

Ze względu na rozpuszczalność w wodzie, trudno je przedawkować. Objawy przedawkowania są bardzo krótkotrwałe.  Dla przykładu zalecana dawka dobowa wit. B3 (niacyny) to 15 mg. Przyjęcie dawki 500 mg objawia się uczuciem gorąca, które mija po kilkunastu minutach. Tak więc nie ma obaw, co do przedawkowania, jeśli zachowa się rozsądek.

Podsumowanie.

Dostarczanie organizmowi właściwej ilości wymienionych tutaj minerałów i witamin zapewnić może znaczącą odporność na stres, co w  dzisiejszych czasach jest niezwykle istotne.

W opracowaniu wykorzystano m. in. informacje pochodzące z miesięcznika Terapia (dla lekarzy i farmaceutów).

 <<




-

Tagi: Porady i konsultacje medyczne / Diagnoza i analiza szpitalnych oraz indywidualnych wyników badań / Analiza zaleceń twojego lekarza - Piotr Chrabąszcz - Mielec

Copyright 2016 - poradymedyczne.mielec.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone.

stat4u